24 Mart 2015 Salı

ST.PETERSBURG’DA YER ALAN YENİDEN DİRİLİŞ KİLİSESİ (HALK ARASINDA DÖKÜLEN KAN KİLİSESİ) - Fotoğraflar : Selma ORHAN

Çar II. Alexander’in 1 Mart 1881 yılında bir suikaste uğrayarak ölümcül yarayı aldığı yere yapılmış bir sanat eseridir. Çar’ın kanının halen bu kilisede olması nedeni ile halk arasında Dökülen Kan Kilisesi olarak da anılmaktadır. Çar’ın içinde bulunduğu araba bu bölgeden geçerken atılan patlayıcı ile sarsılmış, Çar’ın arabasından indikten sonra atılan 2. Patlayıcı ile  yaralanıp, ölmesine neden olmuştur. Griboedova kanalı üzerinde II. Alexander’in oğlu  III. Alexander zamanında babasının anısına 1883 yılında başlatılan kilise ancak, 1907 yılında 2. Nikolas döneminde 24 yılda tamamlanmıştır. Kilise Rus mimarisi tarzında inşa edilip, Moskova’da Kızıl Meydanda’daki St.Basil Katedralinden esinlenerek yapılmıştır. Kilise 7500 metrekare üzerine kurulmuştur. Kilisenin merkez kubbesi 81 metre yükseklikte olup, Çar’ın öldürüldüğü yılı anlatmaktadır. 67 metre yükseklikte ki kule ise Çar’ın yaşını simgelemektedir. 




Kilisenin mozaiklerle kaplı dış cephesi, ressam Vaznetsova, Nesterova, Vrubelya ve Riyabuşkin tarafından yapılmıştır. Kilisenin içinde Çar II.Aleksandr’ın bazı eşyaları olup, tavan ve duvarlar mozaiklerle kaplıdır. Mozaiklerin yüzeyleri cilalanmış olarak kullanılmıştır. Güneş ışığını yansıtarak izleyenleri daha da etkilemektedir. İç taban dekorunda ise İtalyan mermeri ve farklı cinste dekoratif değerli taşlar kullanılmıştır. 1917 Ekim devrimi sonrası kilise hizmete kapatılıp, devrim propagandası yapılan bir yere dönüştürülmüş, hatta morg olarak kullanıldığı söylenmektedir. 






Bu muhteşem yapının şehrin en güzel yerinde durmasını kabul edemeyenler tarafından birkaç kere yıkım tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmıştır. 1930 yılında tamamen kapatılan kilise, çok uzun bir restorasyon sürecinin ardından 1997 yılında tekrar halkın ziyaretine açılmıştır.
Kilisenin içini görmeseniz de mutlaka dışarıdan bu sanat eserini her cephesinden seyrediniz. 



4 yorum:

  1. Sn mudurem gezi notlari ve yazilarinizdan bir kitap olusturmanizi sabirsizlikla bekliyorum.. ve bu yazidan sonra st petersburg u mutlaka gorecegim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en kısa zamanda görürsünüz ve karşılıklı görüşlerimizi bildiririz.

      Sil
  2. Sn mudurem gezi notlari ve yazilarinizdan bir kitap olusturmanizi sabirsizlikla bekliyorum.. ve bu yazidan sonra st petersburg u mutlaka gorecegim

    YanıtlaSil