24 Şubat 2015 Salı

ÇEK CUMHURİYETİ’NİN BAŞKENTİ PRAG VE ESKİ TARİHİ MEYDANDA YER ALAN ASTRONOMİK SAAT

    Prag denilince ilk aklıma gelen eski tarihi meydanda yer alan Astronomik Saat oluyor. Bu saat ayın, güneşin hareketlerini ve burçları gösteriyor. 1410 yılında Hanuş adlı bir saat ustası tarafında yapılmıştır. Babil saatini kendi saatine ilave etmiştir. Saatin dış tarafındaki rakamlar İbranicedir. Hanuş usta bu eserinden sonra çok meşhur olmuştur. Rivayete göre kral bir daha böyle bir eser yapmasın diye gözlerine mil çektirmiş. Hanuş ustanın da kraldan intikam almak için kendini saatin yelkovanına asarak intihar ettiği söyleniyor. 50 yıl kadar saati çalıştıramıyorlar. Saatin yer aldığı kule II. Dünya savaşı sırasında, Nazilerin saldırısıyla yıkılmış, savaş sonrasında eski haline getirilmiştir.



Saatin bulunduğu kuleye daha sonraları saate dokunulmadan çeşitli heykel ve resimler ilave edilmiştir. Her simgenin bir anlamı vardır. Saatin altında, kulenin iki yanında 4 heykel bulunuyor. Bu dört heykel: insanın dört zaafını simgeliyor. Solda elinde ayna tutan adam kibri, elinde torba taşıyan (Yahudi olduğu söyleniyor)cimrilik ve açgözlülüğü, sağda elinde fener tutan iskelet ölümü, sonuncu heykel bir Türk, başında sarık, sol elinde mandoline benzer bir çalgı zevk ve sefayı anlatıyor. Saat çalarken başını “Hayır” anlamında iki yana sallayan Türk heykelinin temsil ettiği kavram konusunda, iki farklı açıklama var. İkisinin anlamı da olumsuzluk yüklü. Kimilerine göre inadı, kimilerine göre ise zevk ve sefayı temsil ediyor. İlk önce, saatin solunda bulunan iskelet elinde bulunan ipi çeker, sol elinde ise ters çevirdiği bir kum saati hayati simgeler.





Her saat başı, iki kapak açılıyor. İki küçük pencere ortaya çıkıyor. 12 havari, pencereden başlarını göstererek 20 sn de geçiyorlar. Gösteri: altın yaldızlı bir horozun, uzun uzun ötmesiyle son buluyor.



Bu gösteriyi her gün saat başlarında izleyebilirsiniz. Bu güzel anı izlerken hırsızların hedef tahtası olabilirsiniz. Bu nedenle gösteri sırasında çantalarınıza dikkat etmeniz tavsiye olunur.

2 yorum:

  1. Tarihte ne hikayeler gizli..Her eserin arkasında bir öykü gizli. Saatin yapımı da sonrası da çok ilginçti..Ellerinize , gözlemlerinize sağlık Selma Hanım...

    YanıtlaSil
  2. TEŞEKKÜR EDERİM

    YanıtlaSil