15 Nisan 2015 Çarşamba

KANADA’NIN BRITISH COLUMBIA EYALETİNİN VANCOUVER ŞEHRİNDE YER ALAN CAPİLANO ASMA KÖPRÜSÜ (KIZILDERİLİ DİLİNDE GÜZEL NEHİR) - FOTOĞRAFLAR SELMA ORHAN


Eşsiz bir doğa ve nehir manzarası gözlemleyerek unutamayacağınız bir yürüyüş isterseniz Kanada’nın British Columbia Eyaletinin Vancouver şehrinde yer alan dünyadaki en korkutucu 10 köprü ve en uzun yaya asma köprüsü olan Capilano Köprüsünü önenirim. Köprü bir ailenin arazisi içerisinde yer almaktadır.  Capilano Asma Köprüsü 1889 yılında İngilizler tarafından yapılmıştır. Capilona Kızılderili dilinde   “Güzel Nehir” anlamına gelmektedir. Köprü adını altından akan Capilano nehrinden almış, o dönemde yapımında ipler kullanılmıştır. Capilano parkında köprünün yanı sıra yağmur ormanı ve Kızılderili hayatını anlatan objeler ve totemler yer almaktadır.  





Parka giriş ücretli olup, şehrin her yerinden otobüsle ulaşmak oldukça kolaydır. Yüksek ağaçlar arasında küçük köprülerde gezerek, eşsiz manzarayı  ve mis gibi havayı teneffüs edebilir, gökyüzünü görmekte zorlanır, zaman  zaman ıslanır ve vaktin nasıl  geçtiğini anlayamazsınız.  Köprü 1956 yılından sonra tekrar inşa edilmiştir. Capilona nehrinden yüksekliği 70 metre,  uzunluğu ise 137 metredir.  Asma köprüde çelik halatlar kullanılmıştır. 96 filin aynı anda ağırlığını taşıyacak sağlamlıktadır.


Ağustos ayında günde 4-5 bin kişinin köprüden geçtiği söylenmektedir. Köprüde  gençler yoğunluktaysa adeta kendinizi salıncakta sallanıyor gibi hissedebilir, fotoğraf çekmekte zorlanabilirsiniz. Eğer yükseklik korkunuz  varsa köprüden geçmeniz olanaksızdır. Yükseklik korkusu olanların bu güzelliklerden mahrum olacakları, korkmayanları ise eşsiz doğa ve nehir manzarası beklemektedir.  Yüksek ağaçlar arasında küçük asma köprüler birkaç ağacı birbirine bağlamaktadır. Küçük şelaleler, benzersiz ağaçlar arasında yürümenin tadına varabilirsiniz. Parkın granit kayalarının  olduğu kısmında  2011 yılından itibaren küçük guruplarla kaya yürüyüşü yapılmaktadır.  Granit kayaya 8 çelik halatla bağlı yürüyüş parkuru yarım hilal şeklindedir. Seyir teraslarının bir kısmı  camdan yapılmıştır. O teraslardan aşağıya bakınca kendinizi devasa ağaçların üzerindeymişsiniz gibi hisseder, aşağıyı görmekte zorlanır, korkar ve çekinebilirsiniz.    Büyülü ve doyulmaz manzara sizi bu korkulardan kurtarıp, keyifli bir doğa yürüyüşüne götürür.

Adeta gökdelen yüksekliğindeki ağaçları seyredip, Capilona nehrinin sesini dinleyip, bol bol fotoğraf çekerek  bu muhteşem manzarayı ölümsüzleştirebilirsiniz.  Bu eşiz  manzaradan ayrılık vakti geldiğinde, geçmiş dönem giysileri ile sizi nefis bir müzik ziyafeti beklemektedir. Capilano’yu size anımsatacak  hediyelik eşyalardan almayı unutmamanız tavsiye olunur.



5 yorum:

  1. Harika renkler , doğa muhteşem...köprü insanın yüreğini hoplatsa geçme isteği veriyor..Ayrıca Selma Hanım tam blogger olmuşsunuz...sayfa yerleştirme ve fotoğrafların bütünleşmesi süper olmuş...

    YanıtlaSil
  2. Hocam nefis...

    YanıtlaSil
  3. Selma Hocam harika yerler...Köprü beni çok korkuttu ancak ben geçebilir miydim bilemiyorum.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Güzel yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Evren öğretmenim aşağıya bakmazsınızı ve geçerim derseniz inanın ki geçersiniz.

    YanıtlaSil