26 Mayıs 2015 Salı



İTALYA PİSA KULESİ

İtalya denince ilk akla gelen Miracoli yani Mucizeler Meydanın belirli noktalarından itilerek düzeltilmeye çalışılıyormuş gibi fotoğraflanan  eğik duruşu ile ünlü Pisa kulesidir.  Kulenin İtalyanca adı “Torre pendente di Pisa” olup, Pisanın eğilen kulesi anlamına gelmektedir.  Bu kule Pisa Katedrali’nin çan kulesidir.
12. yüzyılda kilise ileri gelenleri Miracoli Meydanında 3 anıtın yapımına karar vermişlerdir. Katderal (Duomo), Vaftizhene ve Çan Kulesi. Ana Katedral 1063-1090 yılları arasında yapılmıştır. Kule ise 1173 yılında inşa edilmiş, savaş nedeniyle ara verilerek 1370 yılında tam olarak tamamlanmıştır. Kule 2.katın yapılmasından itibaren güneye doğru eğilmiştir. Zemin yumuşak olduğu için katedral ve vaftizhanede de içeri doğru çökmeler olmuştur. Kule 8 katlı ve 55 metre yüksekliktedir. Çan odasında, her biri bir noktaya denk gelen 7 çan bulunmaktadır. Bu çanlar müzik notalarına göre sıralanmıştır. Çan kulesine 296 basamakla çıkılmaktadır.
Kulenin mimarı hakkında değişik isimler dile getirilmektedir. Son araştırmalara göre kulenin mimarının Diotisalvi olduğu söylenmektedir.
1990 yılından 2001 yılına kadar restorasyon çalışması nedeni ile kule ziyaretçilere kapatılmıştır.  Kulenin kuzey tarafına 870 ton ağırlığında kurşun kalıplar konulup, çelik halatlarla başka noktalara bağlanmıştır. Kulenin yıkılmama nedeninin 14.500 tonluk kütlesinin olduğu ifade edilmektedir.  Bu çalışma ile 300 yıl daha kulenin ayakta kalacağı düşünülmektedir.
Vaftizhanesinde ünlü bilim adamı Galileo’nun vaftiz edildiği söylenmektedir.

Yolu İtalya’ya düşenler sizler de bu güzel Meydanı ve ünlü Kuleyi görmeden gelmeyiniz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder