13 Ekim 2015 Salı

İYİ Kİ DOĞDUN "GIACOMETTI"

ALBERTO GIACOMETTI




10 Ekim 1901 tarihinde İsviçre de dünyaya gelen sanatçının babası da kendisi gibi sanatçıdır. 



1915-1919 yılları arasında Schiers Koleji’nde eğitim görmüştür. 1920 yılında İtalya ya gitti, burada ki
sanat ve sanatçılardan haberdar olmasına rağmen İtalya'nın sanat eserleri karşısında hayranlığını gizleyemiyor. Roma ya akrabalarının yanına yerleşen Giacometti, Roma da sürekli gezip oranın manzarasını resmederek zamanını geçirmiştir. Giacometti'nin çalışmaları “sürrealist”lerin dikkatini çeker ve sürrealistler Giacometti yi gruplarına davet ederler, Giacometti bu daveti kabul eder ve artık onlarla beraber çalışmalar yapar ve sunar. 1935 yılına kadar bu grupla çalışmalar yapmıştır.


1935 – 1945 yılları arasında Giacometti'nin sanat yaşamında iki bölüm görülür: 1935-40 yılları arasında modelden esinlenerek, 1940-45 yıllarında ise hayal gücüyle yapıtlar verdi. Aynı yıllarda modem realist Balthus, Gruber ve Derain’le de arkadaşlık kurdu. Sanatçı, Savaş sırasında 1942 yılına kadar Paris’te kaldı ve günlerini Picasso ve Sartre’la beraber geçirdi. Giacommetti ile Sartre arasında gerçekten büyük bir arkadaşlık doğdu. 1942-1945 yılları arasında İsviçre’ye dönüp daha önceki yıllarda her yaz gitmeyi adet edindiği Cenevre’ye yerleşti.

Sanatçı, Savaş bitince tekrar Paris’e dönerek yoğun çalışmalarına başladı. Giacommetti, on yıllık bir çalış­ma ve deneylemelerden sonra istediği görüş şeklini elde etti. Sanatçının eserleri Paris gibi dünyanın bütün sanat çevrelerinde, New York, Milano, Londra, Zürih’te tanınıyor, büyük bir ilgi ile karşılanıyordu 1962 yı­lında, iki yılda bir tertiplenen Venedik Uluslararası Resim ve Heykel Sergisi’nde büyük ödülü kazandı. He­men bir yıl sonra yani 1963’de aldığı New York Guggenheim ödülü sanatçının başarılarının ispatlarıydı.




Ömrünün son yıllarında doğduğu kasaba olan Stampa’ya sık sık geziler yapan sanatçı, 1966 yılında hayata gözlerini yumdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder